*

HeikkiRinnemaa Joutilaana on hyvä olla välillä.

Vuokra-asujat maksaa paljon yhteiskuntaan palkkatulojaan.

  • Vuokra-asujat maksaa paljon yhteiskuntaan palkkatulojaan.

:)

 

Aloin tässä pohtimaan Suomen asumista ja asumiskulttuuria ja kuinka paljon meillä on vuokralla asuvia ja kuka saa tukea.

Kelan tilastojen mukaan 2016 oli asuntokuntia vuokra-asunnoissa vähän yli 850000kpl.

Asukkaita taasen vuokra-asunnoissa oli 1384000ihmistä.

Kelan tukea sai ruokakuntia=asuntokuntia sai n.246000.

Hmm,,

Yhteenvetoa tilastoista jotka kertoo siis ihmisistä.

Kelan vuokratukea saa vuokralla asuvista noin 28%. Pyöristän että  noin 30%.

70% vuokralla asuvista ei saa kelan tukea vaan maksaa vuokransa omalla palkkatulollaan.

 

Jos lasketaan mitä vuokralla asuvat maksavat tässä yhteiskunnassa ja pyörittävät rakentamista, sijoittamista, verottajaa, kuntia, valtiota, niin äkkiä laskien summaksi tulee 850000kpl*650€/kk*12kk=6,63 miljardia Euroa.

 

Mitä vuokralaiset saa tuolla 6,63 miljardilla vuodessa?

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Mitä vuokralaiset saa tuolla 6,63 miljardilla vuodessa?"

Lämpimän paikan yöpyä ja säilyttää tavaroitaan?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Heikki R., tärkeä puheenvuorosi kertoo vakavasta häiriötilasta suomalaisessa vuokra-asumisessa.

Nykyhallituksemme ei ole valmis muuhun kuin kurjistamiseen.

Mikä olisi Sinun ehdotuksesi vuokralla-asuvien oikeuksista?

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Ehdotukseni,,,

Asumiskustannuksia nostaa koko ajan moni seikka lähtien kuntien kaavoituksesta, verotuksesta kaikkinensa, rakentamisesta, rahoituksesta, sijoitustoiminta lisääntyy vauhdilla myös kansainvälinen, asumisterveyslainsäädäntö vaatii enemmän,jne.jne.

Vuokralainen on tässä koko prosessissa se jolla ei ole vaikutusvaltaa taloudellisiin asioihin tai edellä mainittuihin seikkoihin.

Hmm,,ehkä se kannattaisi selvittää vuokra-asumisen kustannusten jako tarkasti ja sitä kautta koettaa lähteä hakemaan mahdollisia kustannusten vähentämiskeinoja. Jonkinlainen asumis-HaVu,=HAlvat VUokrat projekti tarvitaan koko maassa.

Nythän näihin asioihin ei sinänsä puutu kukaan, ja valtion asumistuki ja ara-rakentaminen,,ne ei ole tähän asumiskustannusten nousuun vaikuttaneet sinänsä isossa kuvassa ollenkaan, niillä vaan ms.pestään ongelmaan piiloon.

Pessimistisenä täytyy sanoa että vuokralaisen elämä tulee kurjistumaan lähivuosikymmeninä sillä asumiskustannukset nousee enemmän kuin palkkatulo ja tuo Halvat Vuokrat,,projekti tarkoittaisi sitä että ne tahot jotka niitä vuokratuloja käyttää eivät totta kai hyväksy tulojensa pienenemistä.
Kunta ottaa omansa, pankit korkonsa, valtio veronsa, rakennuttajat omansa, sijoittajat omansa, jne, jne.

Että vuokralla asujalle se tulevaisuus on kurjuuta ja vyönkiristystä, mutta elämää silti. :)

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Asetetaan palkollisille 15-40% vuokrasta verovähennyskelpoiseksi _pääomatuloistaan_, niin tasapaino omistamiseen on varmaan aika lailla saavutettu.

Esimerkki: Asut vuokralla ja maksat 800e vuokraa. Voit vähentää pääomatuloista 40%, eli 320e. Voit siis tehdä tämän verran pääomatuloa ilman veroja, mikä tekee vuodessa 3840e. Eli jos UPM vaikka jakaa 3.8% osinkoa, niin tämän saavuttamiseksi sinulla pitäisi olla 3840/0.038 = 101052e UPM:ää ostettuna. Et maksaisi lainkaan osinkoveroa, vaan voisit käyttää osingon suoraan vuokraasi. Olisit täysin vapaa liikkumaan työn perässä; Jyväskylä, Kuopio, Vantaa mitä ikinä, et ole kiinni, osakkeesi ei homehdu jne. Pikkuhiljaa joka vuosi sijoitat 10k, ja olet tavoitteessa 10 vuoden päästä jolloin "virtuaalinen asuntosi" on maksettu - ei velkaantumista. Tämä on todella voitokas rakenne. Se vaatisi vielä sen, että toimeentulotuki huomioisi tämän "asuntona" eli sitä ei pakotettaisi myymään, vaan vuokraasi asti sinulla olisi oikeus pitää tämä potti taustalla, ja sen tilittämät osingot vain vähennettäisiin sinulle annetuista tuista.

Kannatan ehdottomasti tällaista muutosta, koska se parantaisi suomalaisten kykyä vaurastua. Pieni määrä menetettyä pääomatuloa veroa, jota nykyään ihmiset eivät tuota juuri lainkaan muutenkaan, ei ole yhtään mitään verrattuna siihen säästöön, kun yhä useampi asumistukea/toimeentulotukea saava maksaisi suurimman osan asumisestaan osingoilla, ja siten tarvitsisi vähemmän apua pitkin elämänsä kompastuskiviä, ja koko maan varallisuus kasvaisi ihan satumaiseksi, lähemmäs Sveitsin tai Ruotsin tapaista yhteiskuntaa.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Juho jotain ehdottaa,,voisitko unohtaa tuon toimeentulotuen=se on vähävaraisen tuki ei kaikkien vuokralla asuvien,,,ja selkeyttää vielä ajatusta,,en oikein päässyt kärrylle aiheesta,,,

Ymmärsin että haluaisit että vuokralainen voisi vähentää vuokramenojaan pääomakuluista,, mutta mitä pääomakuluja vuokralaisella on? Yleensä vuokralainen on pääomaton,,eli ei ole osakkeenomistaja tai sijoittaja tai yrittäjä. Toki poikkeuksia löytyy, mutta kun puhutaan suuresta massasta,,

Sijoittajan kanssa vuokralainen olisi ehkä lähempänä tasa-arvoista verotusta jos vuokralainen saisi vähentää vuokramenoja palkkatulostaan. Mutta taasen omistajan joka asuu asunnossa pitäisi myös saada tehdä sama vähennys ollakseen sitten vuokralaisen ja sijoittajan kanssa yhdenvertainen verotuksen suhteen.
Tämä verotuksen korjaus on toki yksi korjausasia mikä pitäisi laittaa kuntoon jotta ihmiset tulisi tasaarvoiseen asemaan verotuksen kannalta,
mutta sekään ei sinänsä poista vuokra-asumisen kustannusten kehitystä ja nousua ja suuruutta, sillä, mikä nousee toisaalla nousee sitten myös toisaalla,,

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Selvennän. Okei jos olet tuilla eläjä saat asumistukea 80%. Tämä proppaa vuokria ylös tässä maassa.

Jos teet palkkatöitä ja asut vuokralla, maksat kylmästi koko vuokran palkasta.

Luonnollisesti haluat ostaa kämpän, joten otat velkaa. Mitä säästät on se erotus joka tulee vastikkeesta ja vuokrasta. Esim. vuokra 700, vastike 200, eli 500e/kk säästö. Hintana ostaminen.

Kun myyt asuntoa 2v päästä se on verotonta. Lisäksi lainan korot saa 65% vähentää veroista. Lisäksi saat remontteihin kotitalousvähennystä. Mukana kärryillä? Tuemme raskaasti kahta asumistapaa: tuettua vuokra-asumsista nollatuloisille, rikkaille omistusasumista.

Kysymys on: missä on työssäkäyvän vuokrallaolijan tuet? Olisi yksinkertaista, jos vuokran voisi vähentää palkkatuloista osittain, mutta se olisi epäreilua omistajille. Sen sijaan, jos vuokrallaolija voi vähentää pääomatuloistaan, esim. osingot, vuokransa osittain, niin sitten tilanne on sama kuin omistusasujalla.

Eli vuokrallaolija ostaa esimerkiksi asuntorahastoa, josta saa 3% tuottoa. Hän ei maksa tästä tuotosta veroa niin kauan kun se on vähemmän kuin 40% hänen vuokrastaan. Yksinkertaista. Omistusasujalle säästö on silti isompi, sillä tyypillinen vastike on selvästi vähemmän kuin 60% vuokrasta.

Ideana siis on, että sinun ei ole _pakko_ ostaa omistusasuntoa, ellet halua. Nythän sitä pakotetaan ainoana järkevänä asumisen muotona. Se on tyhmää, koska vuokraaminen on fiksumpaa: voit lähteä koska vain ja muuttaa työn perässä lähes kuluitta. Sitähän me Suomeen tarvitaan.

Toimeentulotukiosuus: sinua ei häädetä omasta kodistasi, mutta jos asut vuokralla ja omistat 100k UPM:ää sinut pakotetaan ne myymään ja käyttämään ne vuokraan ennen kuin saat toimeentulotukea. Tässä räikeästi asetetaan kahden eri omaisuusluokan omistajat eriarvoiseen asemaan, vaikka molemmat veroissaan maksavat järjestelmästä työssäkäydessään yhtälailla. Tämä on väärin.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Tuemme raskaasti kahta asumistapaa: tuettua vuokra-asumsista nollatuloisille, rikkaille omistusasumista.
---
Korjaus, tämä pitää jakaa kolmeen sektoriin;
- vuokratuki köyhille
- verovähennys(tuki) sijoittajaomistajille, siis yritysmuotoinen
- asuva omistaja ei saa kuin lainakorkotukea (ellei ole köyhä)
---

Hmm,,tässä oikeastaan suurin verotuksen eriarvoisuus syntyy siinä että yrittäjävetoinen asunto-omistaminen poikkeaa asuvan omistajan asuntoomistamisesta verottajan kannalta, eli samassa kerrostalossa asuva omistaja ei saa vähentää asumiseen liittyviä kuluja, mutta yritys-sijoittaja saa.

Pitäisikö palkkatulot muuttaa nimikkeeksi pääomatulo,,silloin sijoittaja-omistaja voisi vähentää kulut samalla tapaa.
Miten sitten vuokralaisen asumiskulut saataisiin samalle viivalle?

Toimituksen poiminnat